Pages

Thursday, May 26, 2011

Balik puncak...

Cuti sem ni dah nak abis. So, aku nak balik puncak sabtu 28/5/2011. Hehe, sape2 nak balik tu prepare barang siap2. Aku sem ni sikit je barang nak bawa. Dari sem ke sem, barang aku bawa makin lame makin sikit. Hehe, bijak tak aku? Dalam hal macam ni kene bijak merancang supaya semuanya tersusun.


Sem depan bakal memberikan cabaran baru bg aku. Aku kali ni ready dengan persiapan awal supaya semuanya berjalan lancar. Yang penting segala urusan dipermudahkan. Bijak merancang strategi lebih awal merupakan kunci utama dalam setiap perkara. 


Dgn result yg aku dapat semalam (25/5), aku yakin dgn ape yg aku lakukan sekarang. Hidup ni kalau tak de cabaran, macam mane manusia itu nak berfikir utk menyelesaikannya. Aku percaya dgn ape yg aku lakukan. Kita hanya merancang, yg menentukan hanyalah Allah. 


Sem depan gak akan ketemu dgn muka2 baru yg mewarnai kehidupan kampus. Welcome TeKA and Account student. Congratz coz berjaya dapat masuk dalam kehidupan baru dan dpt banggakan parents korang. Dah masuk sini jgn lupe niat korang utk study. Tanpa niat, usaha sesuatu perkara takkan menjadi dan tak lupe juga doa parents; itulah yg sangat penting kerana keberkatan datang drpd mereka.  



Pengertianku...


1. Awesome ballad




Aku tak tau la hantu dah merasuk mind aku nk dengar balik lagu My Memory (Winter Sonata). Berhantu kot, ade soul dlm lagu ni. Dalam kepale otak ni asyik bermain2 je lagu. Lagu lain tak mau, hehe. Aku sebenarnye suke giler arrangement lagu ni. Memang soul ballad, tapi tak tau la kenapa nak nangis setiap kali dengar lagu ni walaupun lirik aku langsung tak paham. Haha, hati kristal tul aku ni. :D


Aku tak tau la kenapa cepat sgt tersentuh. Tgk filem ngan drama pun nangis. Haha, mungkin lagu ni kene kot ngan soul aku. Haha, apsal aku tetibe jiwang ni? Ntah la, sebenarnye aku tulis pasal ni sebab aku kalau nak wat lagu ballad refer lagu mcm2 ni. Haha, jiwa komposer tul la. Aku ni kalau sehari tak kering idea, mmg tak leh. Suke cari lubuk2 baru utk dijadikan asas sesuatu perkara. Hehe, setiap hari bg aku adalah permulaan seseorang utk melakukan sesuatu.


Aku sebenarnye masih tercari keutuhan sesuatu lagu. Bagaimana arrangement yang dihasilkan mampu buat orang yg dengar paham walaupun lirik bahasa lain. Penting di sini kalau aku nak jadi seorang komposer yang bagus. Banyak bende lain aku kene discover supaya sesuatu yg dihasilkan sentiasa di ingati orang dan tak mudah dilupakan. Yang tu paling penting bagi aku. Setiap orang mempunyai pendapat tersendiri. Aku dengan cara aku. Tak boleh slalu ikut cara orang lain. Bile nak maju? Yang penting aku percaya dengan diri sendiri, yang aku boleh wat. 






2. Aku manusia lemah


Tak kisah la nak usaha cara yg macam mana skalipun. Aku slalu berangan nak hasilkan sesuatu dgn tangan aku sendiri. Setiap kali aku nk buat/dptkn sesuatu perkara paling penting perlu aku setting adalah nawaitu (niat), kemudian barulah disusuli dengan usaha, doa dan tawakal. Aku tak peduli kalau ape yg aku hasilkan kene kritik. Bagi aku tak de dalam dunia ni perfect. Sape kate die paling hebat dan sempurna, dia adalah manusia paling bodoh. Terus terang aku cakap. Paling sempurna hanyalah Allah swt.  


Setiap orang ada cara dan prinsip tersendiri. Aku cukup pantang kalau seseorang tu tak hormat prinsip serta pendapat orang lain. Cara kerje seseorang tidak sama dengan orang lain. Kadang A lebih baik dan mampu capai sesuatu dengan baik. B pula sederhana walaupun usaha die kaw2 membanting tulang 4 kerat, tp hasil yg die dapat tak setimpal dengan apa yang dia buat. Manusia sememangnya suka membuat perbandingan di antara mereka. Semua manusia sama, tak de yang hebat bg aku. Hebat di mata pandangan manusia tp tidak pada Allah swt. 


Setiap orang sudah diberikan rezeki, jodoh dll sejak kita di Luh Mahfuz lg. Setiap apa yg telah ditetapkan kita perlu mengubahnya. Kalau kita tak nak mengubah diri sendiri, macam mane Allah nak tolong? Fikirkanlah. Memang kita sebagai manusia berusaha keras tapi yang membolehkan sesuatu itu menjadi siapa? Pencipta kita Allah swt. Sape menafikan kuasa Allah, aku tak tau la nak cakap macam mane. Hanya Dia yang mampu mengubah. Aku sebagai manusia biase yang tak mengerti kehidupan akan datang hanya mampu berdoa diberikan kehidupan yang lebih baik pada masa akan datang. Aku tak tahu esok lusa apa akan terjadi. Baik, buruk, kejayaan, kegagalan, hidup atau mati... Dia kalau nak katakan sesuautu "KUN FA YA KUN" maka jadilah. Bagi aku sebagai seorang manusia cukup bersyukur dengan apa yg diberikanNya dan tak mudah merungut bile menghadapi sesuatu... 


Tuesday, May 24, 2011

Rabun...


Aku dah rabun? Hehe, tu la akibat suke baca time tutup lampu. Kan dah rabun. Hari tu aku pergi jalan2 kat Bahau dengan family. Mase dah nak balik, aku cakap ngan ayah nak pergi masuk kejap kedai Focus Point. Saje je nak masuk situ coz nak cek mata. At last, my left eye memang ade silau. Tapi lepas dah cek, tgk2 jap spek. Aku jumpe satu spek Levi's. Bingkai memang smart coz ade kain jeans kt tepi, stylo abis.



Aku rase jadi orang yg bertuah kalau dapat beli Levi's tu. Lain dr yg lain. Pastu, aku pergi kt tempat lain kt True Vision. Tujuan aku still same, nak cek mate. Bile aku cek mata, still mmg masalah silau. Hari yg lain lak. aku kembali semula kt True Vision. Bile cek skali lagi, aku ade problem rabun jauh kt mata kiri (silau + rabun). Tp aku mmg tak leh nak tgk cahaya lame2 coz, nnt pandangan mata gelap. So, hari tu gak aku terus wat spek. Survey spek mane yg agak sesuai bg aku. Tp bile aku pakai lak, nampak cool woo. Ade style, haha. So, problem aku nk dah kire solve. I've new face. :D

   


I'm a nerd person :P

Saturday, May 21, 2011

Perform lagi...


Frinjan bakal menanti di Laman Budaya, Shah Alam. Utk edisi ke-21 ni, aku akan nyanyi kt sane. Best kot dpt perform depan org ramai. Aku involved ngan Frinjan start edisi ke 15. Time ni aku baru involved ngan event ni. 


Frinjan 15




Mase aku nk nyanyi tu, nervous kot. Ye lah, mane pernah pernah nk nyanyi sambil main gitar. Nak bagi org dgr lagu aku. Time ni aku bawa lagu Aku dan Kamu, Ratapan Kecilku dan Simfoni Semalam. Sume ni lagu yg aku wat. Tp selepas aku perform, respon orang yg dtg tgk aku nye performance positif. Sepatutnye malam tu aku 2nd turn, disebabkn Widuri belum datang aku dpt 1st turn. Tu aku nervous skit malam tu.



Frinjan 17




2 bulan lepas tu, skali lagi aku involved dalam Frinjan. Utk edisi ke-17, aku bawa 2 buah lagu; Romantika November ngan Menanti Palestin. Tp still nervous sbb aku dpt 1st turn lg. Haha, tp disebabkan performer lain x datang lg, so perform je lah. Thanks a lot coz ade kawan yg dtg menonton dan tak lupe je yg dtg dr PD nak tgk performance aku.  Haha  >D



So, aku akan try the best for next performance. Lagu ape yg akan bawa nnt? Tunggu je la k. 
FRINJAN 21, I'll coming.  

Thursday, May 19, 2011

My original own song; 'Aku dan Kamu'

video


Ni lagu 'Aku dan Kamu', sangat meaningful coz aku tulis lirik & compose sendiri musik ni. Sekarang ni aku dah dapat arrangement yg sesuai utk lagu ni. Berbekalkan 'electronic keyboard' yg ade kt lappy aku, so aku arrange skit; masukkan elemen yg sesuai utk lagu ni. 

Aku merasakan benar2 cinta... sayu... sedih... bercampur aduk perasaan. Lagu ni very important coz byk libatkn hal2 lepas (love). Bg 1st time dgr dan suke, thanks a lot. Aku nk jadikan ini 1st single aku (insyaAllah). Aku rase leh pergi jauh coz bukan stakat lagu ni je tp aku still ade 24 lagu lg dalam tgn aku. Really luv it :D

Aku dah perform skali lagu ni time Frinjan ari tu. Aku rase selepas perform ari tu, aku lebih confident nk nyanyi depan org ramai. Biarpun suare x sedap mane, hehe. Bg aku perform secara indie lg best coz lebih open dgn penerimaan org yg tgk. Aku mengajak sape2 yg ade wat lagu, try la perform. Mane la tau kalau2 nasib baik. Org mesti nk dengar kalau lagu tu best. 

Aku perform coz nk tau penerimaan org kt satu2 lagu. Kadang2 lagu best, tp suara x de la sesedap mane pun. Orang yg dgr lak suke ngan lagu tu. Confirm leh di bawa ketengah lagu tu. Bagi aku kalau suare sedap tp arrangement hampeh, tak leh gak. Org sekarang leh menilai mane yg best. Diorang leh pilih nk dgr sama ade vokal best, arrangement, atau kedua2 skali. 

Org yg arrange lagu x boleh anggap setiap lagu yg die wat sedap pada telinga die je. Kalau nak tau keupayaan satu2 lagu cube bg org dengar. Tgk resultnye mcm mane, adakah org suke, menyampah, boring, boleh tahan, dll. Aku tgk kt US sane, suara diorang biase2 je. tp still diterima org. Aku pembenci perfect dlm satu2 perkara. Tak semestinye kalau lagu best, nk kasi kene dgn suara yg sedap. 

Dan satu lg aku jenis tak suke nk wat band coz tgk je la. Sekarang ni byk band indie yg naik cepat, last2 diorang berpecah gak coz problem komited, hal peribadi, berbeza pendapat dll. Susah aku nk tgk semangat satu padu tu. Hajat diorang nakkan sesuatu tp tak dapat. Tu sebab kalau nak wat band pun kene ade mutual understanding.

Setiap perkara ada tujuan tersendiri dan berpendirian. Aku tak suke kalau ade sesetengah org merendah2kn pendirian org lain. Aku hidup jd anak seni dgn berpegang pendirian. Aku tak peduli dgn cakap org lain. Walaupun aku bukan skillful gitar player, tp aku masih byk idea utk tulis lagu dan create arrangement sendiri. Usaha sendiri lebih penting drpd mengharapkn org lain. Dulu aku pernah try hantar lg ni compose kt kawan aku. Tp dgn senang hatinye sesuke hati die je nk ubah arrangement asal aku. Langsung aku tak bagi lagu ni kat die. 

Aku memikirkan idea original dlm lagu ni supaya tak tenggelam. Dari arrangement, style nyanyian, vokal. Aku tak nak ubah semua tu. Yg paling aku tak suke die nk idea die je, tak nak langsung dgr idea aku. Ape kes? Aku nye lagu kot.


Yang penting aku dpt arrangement keseluruhan lagu ni. Tp aku rekod dlm hanset je. Dengar pun tak clear. Hopefully aku nk bg korang sume dgr new arrangement yg lebih fresh. Bg sape2 yg dah dengar 'Aku dan Kamu' kt fb, tak kisah yg aku tag name korang ke, korang tag name ke atau yg saje2 dgr, nak bg pula korang dengar buah tangan baru drpd aku. hehe. Harap korang tunggu k. Ape2 pun layan lagu 'Aku dan Kamu' di atas. >D





Sunday, May 8, 2011

Warkah dariku...

Nadimu ku salur dalam korban
Jaluran denyutan berbunyi seangkatan
Kalau percayaku berbuai dalam ingatan
Nescaya takdir akan menemukan penjodohan

Sape yang baca puisi 'Hati' mungkin ada yg tak faham. Aku betul-betul letakkan perasaan aku dalam keadaan tu. Sape yang boleh baca semua isi hati aku, dialah yang memahami makna tersirat hati aku. Di atas tu sebenarnya, aku hanya berserah kepada Allah kerana aku masih tercari-cari sape jodoh aku. Mungkin terlalu awal bagi aku tapi semuanya dipertemukan dalam waktu singkat. 

Aku sekarang benar-benar suka akan seseorang. Tapi aku masih tertanya pada diri, "Perlukah aku luahkan untuk waktu terdekat ni..." Aku mengerti akan diriku... aku lebih suka pendam daripada beritahu... Kalau aku masih percayakan diri yang aku ni mampu, tentu saja bisa-bisanya aku dapat. Bukan kerja ku menentukan siapa pasangan ku. Aku percaya dengan ketentuan dan takdir ilahi. Aku tak ada kuasa untuk menarik hati seseorang untuk dijadikan teman dan aku lebih suka hati 'pihak' itu berada dalam kerelaannya serta ikhlas akan keterbukaan hatinya. 

Ada orang berkata "ala, kau ni, kene la gentle skit. jangan lambat2". Maaf, aku bukan orang seperti itu. Aku tak bisa menjadikan itu sebagai pegangan. Hatiku berprinsip untuk menemukan hati yang rela dan sudi menerimaku seadanya. Hati ku memang jenis setia pada yg satu. Aku masih mengharap ditunjukkan jalan daripadaNya supaya 'pihak' itu mengerti tanpa perlu aku nyatakan niat yang tersimpan.